nieuws

Heineken zou in april afscheid nemen

Horeca

Freddy Heineken zou in april van dit jaar officieel vertrekken als voorzitter van de raad van beheer van Heineken Holding. Dat was zijn laatste bestuursfunctie binnen Heineken, het biermerk dat door hem op de wereldkaart werd gezet. Via de Heineken Holding behield Heineken de macht over zijn concern.

Van 1971 tot 1989 gaf Heineken daadwerkelijk leiding aan het bedrijf als voorzitter van de raad van bestuur van de Heineken NV. In 1989 werd hij in die functie opgevolgd door Karel Vuursteen. Heineken zelf bleef binnen het bedrijf aanwezig als voorzitter van de raad van commissarissen tot 1995. De functie die hem daarna restte, was die van eerste man bij de Heineken Holding, waar hij een belang van vijftig procent in had. Na zijn vertrek zou hij dat belang houden.

Heineken Holding bezit vijftig procent van de aandelen Heineken NV. Vorig jaar deden enkele ontevreden aandeelhouders een aanval op de positie van Freddy Heineken. Zij vonden dat de koers van het aandeel van de holding te laag was tot de koers van de aandelen Heineken NV.

De aandeelhouders probeerden via de Ondernemingskamer hun gelijk te halen. De rechter oordeelde echter dat Heineken geen wanbeleid voerde en er werd niet gemorreld aan de constructie van de holding. Freddy Heineken zelf stoorde zich aan de actie van de beleggers.

In april zal Vuursteen aantreden bij de Heineken Holding en afscheid nemen van zijn functie als bestuursvoorzitter. M. Das wordt de nieuwe voorzitter van de raad van beheer van de houdstermaatschappij. Aan het roer van de Heineken NV komt Anthony Ruys te staan, een Rotterdamse scheepvaartmagnaat. De dochter en het enige kind van Freddy, Charlene, zal in april voorgedragen worden als gedelegeerd lid van de raad van beheer van Heineken Holding. Zij is daar sinds 1988 al lid van. Als gedelegeerd lid krijgt zij de leiding over de dagelijkse gang van zaken.

Reageer op dit artikel