nieuws

KHN hekelt rol banken bij invoering euro

Horeca

De grootste wisseloperatie allertijden verliep ook bij de Nederlandse horeca soepel. Toch is er kritiek vanuit de branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland. Tijdens de nieuwjaarsreceptie spuide voorzitter J. Geenemans maandag ongezouten kritiek. Hij noemde de rol van de banken tijdens de overgang van gulden naar euro uiterst klantonvriendelijk.

De banken hebben zich volgens hem gedragen als angsthazen en verzuimd de voortrekkersrol te nemen. ‘Grote coupures, gauw klaar en vervolgens achter dichte loketten afwachten of het goed gaat’, aldus Geenemans.

Door de uitgifte van te grote eurocoupures hebben de banken in zijn ogen gefaald. ‘Hierdoor is de druk van de omwisseling onevenredig zwaar verschoven naar bedrijfsleven en consumenten.’

Het is volgens de voorzitter van KHN aan de horecabedrijven, de begeleiding van het ministerie van Financiën en de consumenten te danken dat de overgang in de horeca soepel is verlopen.

Om aan de slechte samenwerking met de bankinstellingen geen financiële nadelen over te houden, wil KHN een verlenging van de zogeheten non-provisieperiode. De vereniging zegt tot eind januari geen extra geld te willen betalen over het afstorten van ‘zwaar met wisselgeld beladen omzet’. Voor dit voorstel zal de vereniging steun zoeken bij andere ondernemersorganisaties.

Reageer op dit artikel