KHN wil zonder kosten van guldens af

Koninklijk Horeca Nederland vindt dat alle banken het voorbeeld moeten volgen van de Rabobank. Deze bank vraagt tot 28 januari geen provisie voor het 'afstorten' van de oude guldenbankbiljetten en overtollige standaardpakketten eurowisselgeld.

In een brief aan de Nederlandse Vereniging van Banken vraagt KHN alle banken de non-provisieperiode voor inwisseling van guldenbiljetten en overtollige eurowisselgeldpaketten te verlengen. KHN vindt het onterecht dat ondernemers bij de meeste banken moeten betalen voor het inleveren van guldens en wisselgeldpaketten. Horecabedrijven en winkels hebben immers de laatste weken zelf vooral als wisselkantoor gefungeerd. ‘Een tegemoetkoming van de banken is hier op zijn plaats, geld wisselen is immers de core business van de banken’, aldus directeur Jeu Claes van KHN.

Een week geleden tijdens de nieuwjaarsborrel van KHN had voorzitter Jan Geenemans kritiek op die core business; de kerntaken van de bank. Bijzondere dienstverlening, zoals extra openstelling en communicatie over de provisievrije periode bleef de eerste euroweek volgens hem onder de maat. Door ook op woensdagmiddag 2 januari de deuren gesloten te houden, speelden de banken bepaald geen voortrekkersrol. Geenemans: ‘Zij hebben er de voorkeur aan gegeven dekking te zoeken totdat consument en bedrijfsleven de veldslag voor ze hadden gewonnen.’