nieuws

Mexico produceerde veel minder tequila

Horeca

Mexico heeft vorig jaar veel minder tequila geproduceerd dan het jaar ervoor. De brancheorganisatie Consejo Regulador del Tequila heeft woensdag bekendgemaakt dat de productie ruim negentien procent achteruit is gegaan tot 146,6 miljoen liter. Oorzaak is een tekort aan de grondstof, de agaveplant.

In de jaren negentig is de productie van de sterke drank sterk toegenomen met 1999 als recordjaar, goed voor 190,6 miljoen liter. De agaveplantages, die voornamelijk in het westen van Mexico liggen, konden die groei niet meer bijhouden.

De planten hebben zeven jaar nodig voor ze het sap kunnen leveren waar de tequila van wordt gemaakt. Naar schatting van de brancheorganisatie zal de productie volgend jaar weer kunnen groeien.

Eind vorig jaar besloot de overheid de belastingen op luxe producten, waaronder sterke drank, sterk te verhogen. Bij de huidige afname van de productie kan dit leiden tot een verdubbeling van de tequilaprijs. De export is van hogere belastingen uitgezonderd. Mexico voert ongeveer de helft van zijn tequilaproductie uit.

Reageer op dit artikel