nieuws

Toeristenbelasting op Balearen

Horeca

Het rood-groene autonome bestuur van de Spaanse Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) mag voorlopig toch een omstreden toeristenbelasting invoeren. Dat heeft het Spaanse constitutioneel hof donderdag 17 januari bepaald.

Het hof had de invoering na kritiek van de Spaanse regering in september 2001 aanvankelijk opgeschort. Maar de rechters menen nu dat in afwachting van een definitief oordeel de belasting gewoon mag worden geheven.

De toeristentax moet circa een euro per dag per persoon gaan belopen. De opbrengsten zijn bedoeld voor milieuprojecten en voor de modernisering van de toeristenindustrie.

De Balearen trekken jaarlijks ongeveer elf miljoen toeristen, de helft ervan Duitsers. Hoteleigenaren, die de belasting moeten innen, en anderen die leven van het toerisme, zijn fel gekant tegen de belastingmaatregel. Ze vrezen voor economische schade doordat toeristen zullen wegblijven.

De regering in Madrid meent dat de maatregel in strijd is met de grondwet omdat er sprake zou zijn van dubbele belastingheffing. Ze heeft het hof gevraagd een oordeel te vellen, maar een uitspraak kan nog wel jaren op zich laten wachten.

Reageer op dit artikel