nieuws

Volendam herdenkt slachtoffers in sporthal

Horeca

Een kleine duizend Volendammers, voornamelijk jongeren, hebben dinsdagmiddag 1 januari in sporthal Opperdam een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de cafébrand in Volendam bezocht. Tijdens de bijeenkomst werd muziek afgewisseld met toespraken van nabestaanden. Ter afsluiting werden veertien duiven losgelaten, een voor elk omgekomen brandslachtoffer.

Precies een jaar geleden woedde een korte, maar hevige brand in café De Hemel. Veertien jongeren overleden, honderden raakten gewond. Voor Volendam brak het moeilijkste jaar uit haar geschiedenis aan. ‘Een jaar vol machteloosheid, intens verdriet en woede’, zoals de organisatie van de bijeenkomst het afgelopen jaar omschreef. De foto’s van de jongeren die ten gevolge van de brand om het leven kwamen hingen aan vier zuilen naast het podium in de sporthal. Ervoor stonden brandende kaarsen.

Op het podium werden door de lokale bands Brown Leg, Millenium Proof en Broken Chair nummers ten gehore gebracht die op een of andere manier een relatie hebben met de ramp. Zoals het nummer ‘Why does it always rain on me’ van Travis dat in de sporthal door Broken Chair werd uitgevoerd. Het nummer werd ook gespeeld tijdens de begrafenis van een van de slachtoffers.

J. Smit, vader van de nog altijd in het ziekenhuis verblijvende Fred Smit, sprak in een gevoelige toespraak over de nieuwjaarsnacht van een jaar geleden. ‘Waarom moesten wij dit allemaal beleven en moesten veertien jongeren hun leven geven? Zij zijn nu in de echte hemel. Die nieuwjaarsnacht, krijgen we daar ooit vrede mee? Die nieuwjaarsnacht is een litteken dat we nooit meer kwijt raken.’

Smit sprak de hoop uit dat slachtoffers en nabestaanden de draad weer kunnen oppakken en verder gaan met het leven, omdat dat ongetwijfeld ook de wens van de overleden jongeren is. ‘Als wij straks weer succesvol zijn op school of in ons werk, dan kijken zij tevreden toe.’

F. Veerman verloor een zoon door de brand in De Hemel en sprak van een leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn. ‘Vader ben ik nog steeds, maar niet meer van een zoon. Ik hoop dat de tijd komt dat we verder kunnen met ons leven, dat wens ik iedereen van harte toe.’

Muziek was een belangrijk onderdeel van de herdenkingsbijeenkomst, omdat ‘muziek voor veel jongeren een middel is om te communiceren’, aldus de organisatie. Na afloop van de bijeenkomst werden buiten de sporthal veertien duiven losgelaten, als symbool voor de slachtoffers.

De horeca in Volendam is tijdens de jaarwisseling gesloten geweest. Pas om 14.00 uur gingen de deuren weer open. Veel klanten waren er niet, Volendammers hadden nieuwjaarsdag vooral behoefte aan herdenken en praten, niet aan het café. De klantenkring bleef dan ook beperkt tot een klein aantal toeristen dat het vissersdorp bezocht.

Reageer op dit artikel