nieuws

Aarzeling bij boeken zomervakantie

Horeca

Reisorganisaties zien nog een lichte aarzeling bij Nederlanders om op vakantie te gaan. Eind december en begin januari beginnen traditioneel de boekingen voor het zomerseizoen, maar die zijn deze keer van start gegaan met een lichte teruggang van twee procent vergeleken met een jaar eerder.

De reisbrancheorganisatie ANVR die maandag 11 februari de boekingscijfers (tot en met 20 januari 2002) bekend heeft gemaakt, zegt wel te merken dat de Nederlander weer bezig is met het maken van vakantieplannen. Ook is het vertrouwen na de aanslagen van 11 september herstellende. ‘Dat is wel meer gebasseerd op de drukte in de reisbureau’s. De boekingscijfers laten dit nog niet echt zien’, verklaarde een woordvoerster van de ANVR.

De boekingen binnen Europa blijven over het algemeen licht achter, ook naar populaire bestemmingen als Spanje. Alleen het aantal vliegreizen die voor het zomerseizoen zijn geboekt naar Turkije en Griekenland, laten plussen zien van respectievelijk 26 en vier procent ten opzichte van vorig jaar.

Naar verre bestemmingen als Amerika en het Verre Oosten voor de zomer van 2002 is tot nu toe achttien procent minder geboekt dan een jaar eerder. Wel is een ruime plus te zien bij intercontinentale bestemmingen als Afrika (43 procent), Australië en Nieuw Zeeland (beide circa zeventig procent). ‘Maar met het kleine marktaandeel dat zij vertegenwoordigen ten opzichte van andere verre bestemmingen, kunnen zij het achterblijvende percentage voorlopig niet oppoetsen’, aldus de woordvoerster.

Nu aan het begin van de voorjaarsvakantie moet nog 63 procent van de Nederlanders vertrekken om zijn geboekte wintervakantie te vieren. Jaarlijks brengen circa 750.000 mensen ’s winters een georganiseerde reis door in de sneeuw of in de zon.

De zonzoekers laten het volgens de ANVR deze winter afweten in vergelijking met vorig jaar. Met een totale daling van achttien procent blijven zowel verre als Europese zonbestemmingen achter. De boekingscijfers van vakantiegangers die de winter doorbrengen in de sneeuw, zijn vrijwel gelijk aan die van vorig jaar. De meest favoriete wintersportbestemming is Oostenrijk met zo’n 215.000 bezoekers.

Reageer op dit artikel