nieuws

Argentijns rundvlees terug op de markt

Horeca

Argentijns rundvlees is vanaf vandaag, 1 februari, weer op de Europese markt toegelaten. Sinds maart 2001 is dit niet te koop geweest wegens gevaar voor mond – en klauwzeer.

Alleen rundvlees uit de provincies La Pampa en Santiago del Estero zal nog worden geweerd, omdat hier nog ziektegevallen zijn geconstateerd. Tot het toelaten van het vlees in Europa is overgegaan omdat twee inspectiebezoeken in Argentinië uitgewezen hebben dat het land grotendeels mkz-vrij is. Bovendien zijn er twee vaccinatiecampagnes uitgevoerd. Ewa Walters van het Productschap Vee, Vlees en Eieren meldt dat Argentinië weer volop kan exporteren omdat het land sinds maart nog niets van het toegestane toelatingsquotum voor de Europese markt – 28.000 ton dit jaar – heeft vervuld. Het vlees van de gevaccineerde dieren wordt geaccepteerd op voorwaarde dat het vers en uitgebeend is; in beenderen kunnen immers sporen van mkz achterblijven.Met betrekking tot de prijs van het Argentijnse vlees verwacht Walters dat die wel eens gunstig uit zou kunnen vallen vanwege de lage peso. ‘Qua kwaliteit is Argentijns vlees beter dan Nederlands rundvlees, dus kan de toevoer druk uitoefenen op de markt, maar de vraag is ook in hoeverre het vertrouwen in rundvlees weer is teruggekeerd.’

Alternatief
Restaurantketen Gauchos is blij met het besluit om Argentijns vlees weer toe te laten. Vanaf maart serveerden de restaurants rundvlees uit Uruguay en Brazilië, dat in kwaliteit niet veel verschilt, maar iets anders smaakt. Bedrijfsleider Patricia Peters van Gauchos in Arnhem verheugt zich op het Argentijnse vlees. ,,Wij zijn een Argentijns steakrestaurant, dus natuurlijk willen we het liefst Argentijns rundvlees serveren, maar het kan nog even duren voordat het hier is.’Tot die tijd worden de gasten nog door middel van kaartjes op tafel geïnformeerd over het gebruik van alternatief rundvlees.

Reageer op dit artikel