nieuws

Brinkhorst vreest voor voedselveiligheid

Horeca

Minister Brinkhorst van Landbouw is bang dat de voedselveiligheid bij de uitbreiding van de Europese Unie te weinig prioriteit krijgt. Hij denkt dat de Oost-Europese lidstaten die in 2004 lid zullen worden van de unie, niet kunnen voldoen aan de strenge eisen die op dit terrein gelden.

In de plannen die de Europese Commissie heeft gepresenteerd over de uitbreiding is hiervoor veel te weinig aandacht, vindt hij. Brinkhorst zei dat maandag na een overleg met zijn EU-collega’s in Brussel. De Europese Commissie presenteerde daar haar plannen aan de landbouwministers, zonder dat die er al over discussieerden. Dat gebeurt volgende maand.

Brinkhorst wees erop dat slachterijen en keuringsinstanties in Oost-Europa een achterstand hebben van vele decennia vergeleken bij soortgelijke bedrijven en instellingen in het westen. Als de voedselproducten uit de nieuwe lidstaten onbelemmerd toegang krijgen tot de westerse markt, wordt de consument de dupe, vreest Brinkhorst.

Reageer op dit artikel