nieuws

Cebeco richt zich op vleessector

Horeca

Landbouwcoöperatie Cebeco Groep onderzoekt mogelijkheden om aardappelverwerker Aviko af te stoten. Het Rotterdamse concern, dat een belang van 70 procent heeft in Aviko, wil zich in de toekomst geheel op vleesactiviteiten concentreren.

Volgens R. Elzinga, directeur concern- en coöperatiezaken van Cebeco, is het uit oogpunt van rendement niet meer haalbaar om op meerdere fronten tegelijk actief te zijn. ‘Je moet keuzes maken. Dat de leden van onze coöperatie hebben gekozen voor concentratie op de vleessector is logisch. Tachtig procent van hen is met onder meer veevoeders actief in het vleessegment.’ Of Cebeco daadwerkelijk tot verkoop van haar aandelenpakket in Aviko overgaat, is volgens Elzinga nog niet helemaal zeker.

‘Eerst bekijken we binnen alle werkmaatschappijen die zich niet op de vleessector richten of noodzakelijke investeringen borg staan voor voldoende winstgevendheid. Dat is een proces waar je goed de tijd voor moet nemen.’ Hij bevestigt overigens dat voedingsmiddelencoöperatie Cosun in de race is voor het aardappelverwerkingsbedrijf. Dit Bredase concern bezit momenteel al 30 procent van de aandelen. Elzinga: ‘Cosun heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij haar belang in Aviko wil vergroten.’

De resultaten van de Cebeco Groep waren de afgelopen jaren wisselend. De nettowinst over 2000 was met 9,44 miljoen gulden ruim 40 procent lager dan het jaar ervoor. Naar verwachting zijn de cijfers over 2001, die in april worden gepresenteerd, niet veel beter. Vooral de mond- en klauwzeer crisis heeft de landbouwcoöperatie vele miljoenen gekost. Aviko wil overigens niet inhoudelijk reageren op een mogelijke overname.

‘We hebben afgesproken dat alle communicatie met de pers via grootaandeelhouder Cebeco loopt’, laat directeur J. Gerritsen weten. De aardappelverwerker uit Steenderen bestrijkt momenteel circa 20 procent van de Europese markt. Doel is om binnen vijf jaar een marktaandeel van 25 procent te bewerkstelligen. Het bedrijf acht deze expansie deels mogelijk met de opbrengst uit de verkoop van haar Amerikaanse divisie, die onlangs zijn beslag kreeg.

Reageer op dit artikel