nieuws

Combisteamer leidt tot besparing

Horeca

De combisteamer heeft een niet meer weg te denken plaats in de keuken van de Kwalitaria van Roy en René Blouw in Enschede. ‘Dat komt’, zo zegt Roy Blouw, ‘omdat de combisteamer enorme besparingen in geld en arbeid oplevert.

Combisteamer leidt tot besparing

Roy Blouw begint met het geven van een voorbeeld van de te halen besparingen door het gebruiken van de combisteamer. Alleen al op de inkoop van het gehakt voor de zelfgemaakte ballen bespaart hij bijna 25 procent. ‘Toen wij de ballen nog in de pan bereidden hadden we een inbakverlies van 60 tot 70 gram. Dan hielden we een bal van tussen de 180 en 190 gram over. Met de combisteamer hebben we vrijwel geen inbakverlies, dus hebben veel minder gehakt nodig voor dezelfde hoeveelheid ballen.’ Bovendien wordt een flinke besparing op arbeid bereikt. ‘Voorheen was mijn broer een dag bezig met de productie voor een week voor de twee zaken. Vooral het braden kostte veel tijd. Nu gaan er 120 (platte) gehaktballen tegelijkertijd de steamer in.’ Blouw weet één nadeel van de combisteamer te melden. ‘De gehaktballen worden niet zo mooi bruin, dat lossen we op met een caramelspray.’

Blouw gebruikt de combisteamer ondertussen al 12 jaar. ‘Het was destijds een oplossing voor ons gehaktballenprobleem. Nu gebruiken we de steamer bovendien voor tal van andere zaken in ons bedrijf.’ Zo worden shoarmavlees en spareribs voorgegaard. ‘Die producten blijven ook hun vocht of marinade vasthouden. Dat geeft bij het afmaken op bakplaat of heteluchtoven een mooi resultaat.’ Bovendien gebruikt Blouw het apparaat om maaltijden te regenereren en sauzen geportioneerd en gevacumeerd te pasteuriseren. ‘Daardoor is bijvoorbeeld een champignonroomsaus langer houdbaar zonder dat we hoeven in te vriezen.’ Eén ding staat voor Blouw voorop: ‘Het gebruik van apparatuur moet een bezuiniging op personeelslasten opleveren en er toe bijdragen dat de klant zo snel mogelijk wordt geholpen.’

Reageer op dit artikel