nieuws

Ergonomische zit-sta-unit voor koks

Horeca

Noviteit in de stand van Maître Cuisine was de zit-sta-unit voor de horecakeuken. Ergonome Diane Cornelissen ontwikkelde dit werkstation voor koks in opdracht van het Bedrijfschap Horeca & Catering. Initiatiefnemer was het Arboplatform Horeca.De zit-sta-unit bestaat uit een zit-element en een werkblad die beide traploos in hoogte verstelbaar zijn. ‘Op zich was een in hoogte […]

Noviteit in de stand van Maître Cuisine was de zit-sta-unit voor de horecakeuken. Ergonome Diane Cornelissen ontwikkelde dit werkstation voor koks in opdracht van het Bedrijfschap Horeca & Catering. Initiatiefnemer was het Arboplatform Horeca.De zit-sta-unit bestaat uit een zit-element en een werkblad die beide traploos in hoogte verstelbaar zijn. ‘Op zich was een in hoogte verstelbare tafel er al wel, al wordt hij nog niet veel gebruikt in de horecakeuken. Nieuw is dat koks ook zittend werk aan dit werkblad kunnen doen. Belangrijk volgens de arbo-normen is namelijk de afwisseling tussen zittend en staand werk. Koks maken lange dagen in de keuken, vaak in een hoog werktempo en onder stress. Dan is het niet goed dat ze te lang in dezelfde houding staan’, legt de ergonome uit.

Koks die langer dan tien minuten hetzelfde werk doen, wordt geadviseerd dit zittend te doen. Dat is voornamelijk bij de voorbereidende taken, zoals de mise-en-place, groente en fruit schoonmaken en snijden, broodjes smeren en beleggen.De afmetingen van de werkbank zijn 85 cm diep en 180 lang, maar hij kan ook groter worden uitgevoerd. Dankzij de uitsparing bereikt de kok zittend gemakkelijk alle hoeken van de tafel. Ook de bijpassende kruk, het Salli-zadel genoemd, voldoet aan de HACCP-eisen: het zitgedeelte is van naadloos leer en de schroefjes zijn weggewerkt.Rosval is de fabrikant van de werkunit. Het prototype is uitgetest in de keukens van Golden Tulip Schiphol en het A4-restaurant van Van der Valk bij Schiphol.Voor informatie: Maître Cuisine, Best. Tel. (0499) 36 71 00 of Cornelissen Ergonomie, Amersfoort. Tel. (033) 455 59 37.

Reageer op dit artikel