nieuws

Nederlander at meer kip in 2001

Horeca

In 2001 verkocht de detailhandel zeven procent minder vlees in kilo’s. De prijs van vlees is in 2001 met negen procent gestegen. Nederlanders hebben hun heil vooral gezocht in kip- en kalkoenproducten. De afzet van kip klom met zes procent en die van kalkoen met elf procent.

In totaal gaven Nederlandse huishoudens 2,35 miljard euro uit aan vlees, terwijl de afzet niet steeg. De prijs van varkensvlees ging met vijftien procent omhoog. De belangrijkste oorzaak voor de prijsexplosie is de MKZ-crisis. ‘In de eerste helft van het jaar was er minder aanbod’, aldus onderzoeker J. Holla van bureau GfK Panelservices. ‘Dat heeft zijn weerslag op de prijs.’ Het onderzoek is gedaan onder 4400 huishoudens.

Ook in vleeswaren was deze ontwikkeling goed terug te zien. Consumenten spendeerden 1,1 miljard euro aan de plakjes voor op de boterham, een sprong met zeven procent. De afzet in kilo’s daalde met 2,5 procent. Uitzondering op de regel was de verkoop van kip- en kalkoenproducten. Er ging tien procent meer van deze vleeswaren over de toonbank.

Reageer op dit artikel