nieuws

Subsidie voor salmonellavrij vlees

Horeca

Minister Brinkhorst (Landbouw) geeft subsidie voor een experiment met een systeem om te garanderen dat kippenvlees en eieren vrij blijven van de salmonellabacterie. Het gaat om ‘enkele miljoenen’, aldus een woordvoerder van het ministerie woensdag 6 februari.

Met het geld gaat het bedrijf Plukon Poultry, dat het project coördineert, extra maatregelen nemen om salmonellabesmetting te voorkomen en te bestrijden. Er worden strengere eisen gesteld aan voer, de pluimveehouders moeten hygiënischer gaan werken, en er wordt vaker gecontroleerd op de aanwezigheid van de salmonellabacterie.

De maatregelen moeten uitmonden in een garantiesysteem. Het eerste gegarandeerd salmonellavrije kippenvlees ligt eind april in de winkel, verwacht het ministerie van Landbouw.

Momenteel komt op zo’n tien procent van alle Nederlandse bedrijven met legkippen salmonella voor. Ook bij veel pluimveebedrijven die slachtkippen afleveren, is de bacterie een probleem. Het komt daardoor geregeld voor dat kippenvlees en eieren die in de winkels liggen, besmet zijn. De bacterie kan kwalen veroorzaken die voor mensen met een zwakke gezondheid, zoals zieken of bejaarden, ernstig kunnen zijn.

Reageer op dit artikel