nieuws

Vutwaarschuwing oudere werknemers

Horeca

Horecawerknemers in dienst van werkgevers die niet onder de horeca-CAO vallen, pakken naast de VUT. Dat is in het kort de advertentieboodschap die sociale partners in de horeca binnenkort in De Misset Horeca zullen plaatsen.

De partners (Koninklijk Horeca Nederland en de vakbonden) verenigd in de SOHOR willen werknemers behoeden voor een teleurstelling indien ze van de VUT gebruik willen maken. De SOHOR is de stichting die het vroegpensioen regelt.Formeel is de VUT in de horeca afgeschaft en vervangen door een vroegpensioen. Maar werknemers van 48 jaar en ouder mogen nog gebruikmaken van een VUT-overgangsregeling omdat ze onvoldoende vroegpensioen kunnen opbouwen om van een goede oude dag te genieten.

Het gaat om een aanvulling op de opgebouwde vroegpensioenrechten. Die aanvulling zit er echter niet in voor personeel van werkgevers die niet onder de horeca-CAO vallen, zoals leden van het Nederlands Horeca Gilde, maar ook uitzendbureaus als Kolibri en Van Noord. Ook als een werkgever tussentijds een andere CAO hanteert, vervallen de rechten op de aanvullingsregeling. Volgens woordvoerster Monique Verkerk van de FNV Horecabond zijn er bij de bond inmiddels ‘schrijnende voorbeelden’ bekend van werknemers die dachten met 60 jaar te kunnen stoppen en die nu moeten blijven werken. De SOHOR roept werknemers op na te gaan of ze recht hebben op een VUT-uitkering en hun werkgever erop aan te spreken indien dat niet het geval blijkt te zijn. Volgens de stichting is het vroegpensioen minder een ver-van-mijn-bedshow dan velen denken.

Reageer op dit artikel