nieuws

Aardappelzetmeelconcern Avebe schrapt 350 banen

Horeca

Het aardappelzetmeelconcern Avebe schrapt wereldwijd 450 banen. In Nederland verdwijnen er ongeveer 350, zo heeft Avebe woensdag 13 maart bekendgemaakt. Volgens het bedrijf kan de reorganisatie worden uitgevoerd zonder gedwongen ontslagen. De herstructurering vindt plaats om de winstgevendheid op te krikken. Avebe denkt de arbeidsplaatsen te kunnen schrappen door onder meer natuurlijk verloop niet op te vullen.

De herstructurering vindt plaats om de winstgevendheid op te krikken. Avebe denkt de arbeidsplaatsen te kunnen schrappen door onder meer natuurlijk verloop niet op te vullen. In de provincie Groningen zullen productielijnen gesloten worden. Bij Avebe werken wereldwijd 2350 mensen, waarvan 1600 in Nederland.

Volgens vakbond FNV Bondgenoten zat de reorganisatie eraan te komen. ‘Dat het om zulke aantallen gaat, is verbijsterend’, aldus de bond. Samen met de ondernemingsraad bekijkt de bond de mogelijkheden om het verlies van werkgelegenheid te beperken.

De maatregelen werden woensdagavond gepresenteerd door directievoorzitter P. Krijne van Avebe. Volgens Krijne is het noodzakelijk dat het bedrijf de slagkracht de komende jaren aanzienlijk vergroot om beter te kunnen opereren in de markt. Volgens hem is het niet langer mogelijk om met behulp van de kaasschaafmethode bij alle bedrijfsonderdelen wat te bezuinigingen. ’Nu is het tijd om duidelijke keuzes te maken.’ Die moeten er toe leiden dat Avebe haar marktpositie in Europa kan handhaven en dat het die positie in andere werelddelen kan uitbouwen.

Volgens Krijne is het noodzakelijk dat de structuur van het bedrijf verandert. Daarbij zal Avebe worden onderverdeeld in vier werkmaatschappijen, die door een kleine holding worden bestuurd. Die werkmaatschappijen moeten elk afzonderlijk een rendement van vijftien procent op het geïnvesteerde vermogen halen. Nu ligt dat percentage onder de tien.

Avebe produceert zetmeel uit aardappelen, tarwe en tapioca, dat vervolgens wordt verwerkt in tal producten voor onder meer de papier- en voedingsmiddelenindustrie.

Reageer op dit artikel