nieuws

Amsterdamse disco’s krijgen kluizen voor wapens en drugs

Horeca

Zestien discotheken in Amsterdam krijgen kluizen waarin portiers wapens en drugs kunnen gooien die bezoekers op zak hebben. De politie bezit als enige een sleutel en komt de kluizen een keer in de week legen.

Op die manier hopen politie, justitie en de horecaondernemers het uitgaansleven in de hoofdstad veiliger te maken. Negen disco’s op en rond het Rembrandtplein krijgen de kluis maandag 25 maart. In de komende weken komen daar de nachtzaken in de omgeving van onder meer het Leidseplein en in Amsterdam Noord bij.

Portiers van Amsterdamse disco’s fouilleren hun bezoekers al sinds jaar en dag met dikwijls ontluisterende resultaten. De oogst van een willekeurige maand in de disco’s Escape, It en Cooldown op het Rembrandtplein: zestien busjes traangas, 71 zakmessen, zeven wapens in de categorie ‘diversen’, zoals schroevendraaiers, boksbeugels en vlindermessen, honderden xtc-pillen, diverse wikkels cocaïne en busjes met de partydrug GHB.

Tot nu toe werden in beslaggenomen wapentuig en drugs ook al wekelijks ingeleverd bij de politie. Voor de kluizen is gekozen, omdat portiers regelmatig worden geconfronteerd met dreigende bezoekers die bij vertrek hun ‘eigendom’ weer opeisen, aldus wijkteamchef G. Kuijn van de Amsterdamse politie. Voor sommige disco’s was dat een reden om niet te fouilleren, of inderdaad spullen terug te geven.

’Dat kan nu niet meer’, aldus Kuijn. ‘De kluizen hangen bij de ingang, wat de portiers in beslag nemen gaat erin en voor iedereen is zichtbaar dat het er niet uit te halen is. Behalve door de politie.’De disco-eigenaren en de overheid betalen ieder de helft – 350 euro – van de kosten van de kluizen. Bezoekers die een handelsvoorraad drugs of een vuurwapen op zak hebben, worden door de portiers aangehouden en aan de politie overgedragen.

Reageer op dit artikel