nieuws

Brandstichter Australisch rugzakhotel schuldig

Horeca

De rechtbank van Brisbane heeft vrijdag Robert Paul Long schuldig bevonden aan brandstichting en moord. De rechter achtte bewezen dat de dakloze fruitplukker verantwoordelijk is voor de brand in een Australische jeugdherberg die in de zomer van 2000 aan vijftien jonge rugzaktoeristen het leven kostte. De straf wordt maandag bepaald. Long hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

De 38-jarige Long zou op 23 juni 2000 de brand hebben gesticht omdat hij ruzie had met de eigenaar van de jeugdherberg in het plattelandsstadje Childers, 300 kilometer ten noorden van Brisbane. In de vuurzee kwamen zeven Britten, drie Australiërs, twee Nederlanders, een Ier, een Japanner en een Zuid-Koreaan om het leven. Om het proces te versnellen, was Long behalve voor brandstichting alleen aangeklaagd voor de moord op een Australische tweeling die bij de brand om het leven kwam.Long werd vijf dagen na de brand aangehouden. Volgens de politie legde hij na zijn arrestatie een bekentenis af, maar in het proces ontkende Long schuld.

Reageer op dit artikel