nieuws

’Imago wijn is oude-lullendrankje

Horeca

Als wijnhandelaren niet gaan nadenken over een betere marketing van wijn zou wel eens het sherry- of jenevereffect kunnen optreden. Wijn verstoft dan onder het imago van een ‘oude-lullendrankje’, hield merkenstrateeg R. van Kralingen donderdag 28 februari de Nederlandse wijnhandelaren voor. Zij waren aanwezig bij de presentatie van het jaarlijkse marktonderzoek van het Productschap Wijn.

De Nederlandse wijnhandelaren zien al een paar jaar aan de marktcijfers dat jongeren ten opzichte van de leeftijdsgroepen daarboven steeds minder wijn drinken. ‘Is ook ergens logisch, want wijn moet je leren drinken’, weet M. Hovenkamp van het Productschap Wijn. Daarom is er nu weliswaar geen angst voor het sherry- of jeneverimago, maar die is wel gegrond als er geen strategie wordt uitgezet om wijn veel duidelijker op de markt te zetten, bleek uit het verhaal van de merkenstrateeg.

In Nederland bestaan wel merkenwijnen, maar die zijn niet zo groot (E&J Gallo, Gato Negro en Estola). Bovendien, zo bleek vorig jaar uit het marktonderzoek, denken veel mensen dat een merlotwijn – dat de druivensoort aangeeft – een merkwijn is. Een merkwijn is dus een optie om aansluiting te vinden bij het koopgedrag van de jongerengeneratie. Een andere mogelijkheid is volgens Van Kralingen het populariseren, ofwel ‘verpilsen’, van wijn. ‘Het gaat erom dat je net als bij andere merken een associatie oproept met je merk, waarmee mensen zich kunnen identificeren’, aldus de merkenstrateeg.

Reageer op dit artikel