nieuws

Mechanische kokkelvisserij mag beterschap bewijzen

Horeca

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee afbouwen. Wel wil de Kamer dat de sector de tijd krijgt over te stappen op een duurzame manier van vissen. Dit werd maandag 11 maart gezegd tijdens een debat over de ruimtelijke plannen voor het Waddengebied.

De mechanische kokkelvisserij zorgt voor ‘ernstige verstoring van het bodemleven’, en berooft eidereenden van hun voedsel waardoor ze uithongeren, aldus CDA’er Van Wijmen. De mechanische schelpdiervisserij gebruikt boten met netten die over de kokkelbanken gesleept worden.

Aanvankelijk spraken CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie zich in de Kamer uit tegen de kokkelvisserij. De partijen pleitten voor het uitkopen en compenseren van de schelpdiervissers. In de tweede termijn bedachten CDA en PvdA zich en wensten, net als de VVD, te wachten op een evaluatie van de effecten die deze manier van vissen heeft op het milieu.

Reageer op dit artikel