nieuws

Nederland krijgt uitnodiging voor Vlaamse feestdag

Horeca

De Vlaamse nationale feestdag op 11 juli moet af van het traditionele, oubollige imago van academische zittingen en parades met veel vendelgezwaai. Het feest moet ook open staan voor de buurlanden.

Zeker nu dit jaar de zevenhonderdste herdenking van de Guldensporenslag plaatsvindt, wil Vlaanderen zich als moderne, open en tolerante regio tonen. Nederlanders mogen daarom ook meedoen aan de Vlaamse feestdag.

De paars-groene regioregering wil af van dat dorre, nationalistische imago, zeker nu het dit jaar zevenhonderd jaar geleden is dat de Guldensporenslag plaatsvond. Regionaal cultuurminister Anciaux stelt een breed, vrolijk en vooral spontaan volksfeest voor. Dat in vier grensgemeenten open moet staan voor de Franse, Waalse en ook Nederlandse buren.

In twee grensgemeenten met Nederland, Voeren en Essen, komen grote grensoverschrijdende feesttafels te staan. Daarvoor krijgen Nederlandse grensbewoners een uitnodiging om aan te schuiven. Verder moeten de volksfeesten, waarvoor straat- en buurtcomité’s financiële ondersteuning krijgen ‘de hoge zuurtegraad in de samenleving tegengaan’, aldus Anciaux, lid van de nieuwe Vlaamsgezinde links-liberale partij Spirit.

Naast straat- en buurtfeesten komen er in grote Vlaamse steden als Gent, Antwerpen en Leuven tal van culturele bijeenkomsten. Verder presenteert Brussel als Vlaamse, Belgische en Europse hoofdstad op 11 juli de manifestatie ‘Gulden Ontsporing’, die Vlaanderen meer bekendheid moet geven in Europa.

Reageer op dit artikel