nieuws

Nederlanders reizen weer iets meer

Horeca

De Nederlander lijkt volgens reisorganisaties bekomen te zijn van de schok, die door vakantieland ging na de aanslagen op 11 september. De boekingen voor de zomervakanties liggen momenteel 1 procent boven het aantal reizen dat vorig jaar in deze periode werd geregeld.

De overkoepelende reisbrancheorganisatie ANVR liet eerder dit jaar al positieve geluiden horen. Nu bevestigen de statistieken dat het weer druk is bij de reisbureaus, concludeerde de ANVR donderdag bij het bekendmaken van de boekingscijfers (tot en met 10 februari). Vooral vakanties naar dichtbij gelegen landen als Frankrijk, Italië en Oostenrijk zijn in trek. Daarbij wordt 1 procent meer per bus en 2 procent vaker met de auto gereisd.

De vliegreizen liggen met een min van 1 procent nog iets onder het niveau van vorig jaar. Boekingen naar een populair vakantieland als Spanje, waarnaar veelal wordt gevlogen, lopen 5 procent achter. Griekenland en Turkije zijn met respectievelijk 10 procent en 19 procent meer boekingen positieve uitschieters. Verre bestemmingen als de Verenigde Staten moeten volgens de ANVR ‘nog rekenen op behoorlijk minder’ Nederlandse vakantiegangers.

Veel Nederlanders regelen traditioneel in januari hun vakantie. Zij boekten vorig jaar in de eerste maand 11 procent van het totale aantal reizen. De Nederlandse vakantieganger zoekt in vergelijking met een jaar geleden iets meer de sneeuw op. Duitsland blijkt met een groei van 99 procent opeens enorm in opkomst als wintersportbestemming. De meer bekende ski-, snowboard- en langlauflanden Zwitserland en Frankrijk zijn minder populair, Oostenrijk kent nog steeds een lichte groei.

Vliegen naar de zon in het winterseizoen, dat duurt tot 1 april, is in vergelijking met januari iets meer in trek. In die maand daalde het aantal boekingen met 18 procent ten opzichte van een jaar eerder, half februari was er een lichte opleving.

Reageer op dit artikel