nieuws

André Mol mag zich Meesterkok noemen

Horeca

Nederland heeft er weer een Meesterkok bij. Woensdag 17 april legde André Mol met succes de proef af voor SVH Meesterkok. Dit gebeurde onder toezicht van SVH Meesterkoks Imco Binnerts en Edwin Kats. De proef werd gehouden in het bedrijf waar Mol als chef-kok werkzaam is, restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl.

De titel SVH Meesterkok vertegenwoordigt de hoogste graad van vakbekwaamheid voor koks in Nederland. Er zijn nu 108 Meesterkoks in Nederland, waarvan er nog exact zeventig actief zijn. Zeventien meesterkoks zijn reeds met pensioen.

Mol kon vrijdag, twee dagen na zijn onderscheiden, nog moeilijk beseffen dat hij zich Meesterkok mag noemen. ‘Het is het hoogst haalbare op koksgebied! De onderscheiding zat min of meer in de lijn der verwachting, maar de proef was heel zwaar. Ik was behoorlijk gespannen omdat veel mensen meekeken. Deze onderscheiding voegt veel toe aan het beroep van kok. Leerlingkoks vinden het immers aangenaam om met een meesterkok te werken. Je bent dan eigenlijk een soort ambassadeur voor jonge koks.”

André Mol werkt al ruim twintig jaar bij Kaatje bij de Sluis, eerst als chef de partie keuken en vanaf 1987 als chef-kok. In zijn lange loopbaan heeft hij veel aan promotie voor het koksvak gedaan. Hij werkte mee aan een aantal kookboeken en aan de cd ‘The world’s greatest chefs’. Ook behaalde hij verschillende onderscheidingen waaronder enkele malen een Diners Club Award en in 1995 de titel Nederland Gourmet Hotel. Het restaurant heeft sinds 1992 twee Michelinsterren.

Reageer op dit artikel