nieuws

Boycot tegen ‘foute’ reisorganisaties

Horeca

Het Birma Centrum Nederland (BCN) dreigt met harde acties tegen de reisorganisaties Djoser, Koning Aap en Shoestring. Als deze niet stoppen met het organiseren van reizen naar Myanmar (het vroegere Birma) zal het BCN na een oproep tot een boycot onder meer overgaan tot blokkades van de reiswinkels, aldus een woordvoerder dinsdag 9 april.

De fellere strategie volgt op gesprekken met de drie reisorganisaties. ‘Die hebben niets opgeleverd’, zegt een BCN-woordvoerder. In Myanmar is een militaire junta aan de macht, die de mensenrechten schendt.

Omdat onderhandelingen geen resultaat hadden, volgen nu de boycotoproep en ludieke acties, onder meer tijdens een aantal grote festivals de komende tijd. ‘Als ook dat niets oplevert, stappen we over op hardere acties.’

Volgens het BCN worden toeristische attracties en voorzieningen op Myanmar aangelegd ‘met behulp van dwangarbeid’. ‘De mensenrechtensituatie is al jaren beroerd: martelingen en dwangarbeid zijn aan de orde van de dag. Djoser, Koning Aap en Shoestring trekken zich hier niets van aan.’ De drie reisorganisaties zijn volgens het BCN niet de enige die reizen naar Myanmar organiseren, maar ‘wel enkele die hiervoor fanatiek adverteren’.

Reageer op dit artikel