nieuws

Burgemeester relativeert fouten rond brand Bonte Wever

Horeca

Het jarenlang gedogen van een onveilige situatie in uitgaans- en recreatiecomplex De Bonte Wever in Slagharen, was het gevolg van de politieke cultuur in de jaren tachtig. Dat zegt burgemeester W. Meulman van Hardenberg. Hij is bereid opnieuw in zee te gaan met eigenaar H. van der Most van de Bonte Wever.

Eigenaar van De Bonte Wever Van der Most:‘We hebben wel discussies gehad over de soort verbeteringen.’ Alle bezoekers hebben op 7 mei 2001, toen een grote brand uitbrak, tijdig het complex kunnen verlaten, benadrukt de ondernemer. ‘Het duurde acht uur voordat de hele Bonte Wever was afgebrand.’

Van der Most is eigenaar van een aantal recreatie- en uitgaanscentra, waaronder Speelstad Oranje in Drente, de Koperen Hoogte in Zwolle, Preston Palace in Almelo en Kernwasser Wunderland in het Duitse Kalkar. De eigenaar zegt dat de situatie op alle locaties veilig is.

Volgens burgemeester Meulman was de bestuurscultuur bij het afgeven en controleren van vergunningen in het hele land van middelmatige kwaliteit. Dat bleek ook tijdens het onderzoek van de commissie-Alders naar de nieuwjaarsbrand in café De Hemel in Volendam, zegt Meulman. ‘Hardenberg deed het niet beter, maar zeker niet slechter’, benadrukt hij.

Meulman noemt de opstelling van de gemeente wel fout. ‘Maar de cultuur van toen is een verzachtende omstandigheid. Inmiddels waait er een andere wind en is er volop aandacht voor vergunningverlening en handhaving.’

Uit een donderdag 11 april gepresenteerd evaluatierapport blijkt dat de gemeente Hardenberg ‘weinig bestuurlijke daadkracht’ toonde bij de vergunningverlening van De Bonte Wever. Bij de brand op 7 mei 2001 was sprake van een onveilige situatie voor de gasten, stellen de onderzoekers. Ook wordt kritiek geuit op de gemeente en de brandweer tijdens de bestrijding van de brand.

Meulman werd op 1 januari 2001 burgemeester van Hardenberg, tegelijk met een gemeentelijke herindeling. Doordat hij net vier maanden in functie was, kende hij de normale gang van zaken nog niet.

Met de inhoud van het rapport wil Meulman de ambtelijke kennis op peil brengen en het rampenplan verbeteren. De burgemeester is het niet eens met de conclusie van de onderzoekers dat de brandweer te laat besefte dat het hele complex in vlammen zou opgaan. Ook vindt de burgemeester dat de primaire verantwoordelijkheid van het naleven van de regels bij de overheid ligt en niet bij een ondernemer, zoals het rapport stelt.

Reageer op dit artikel