nieuws

Nieuw pasteurisatietoestel

Horeca

Leda Technologies, een jong Belgisch bedrijf, heeft een pasteurisatietoestel uitgevonden dat het gevaar van bacteriële besmetting bij bereidingen met verse eieren uitschakelt. De toestellen zijn geschikt voor professionele voedselbereiders in hotels, bedrijfsrestaurants en ziekenhuizen. Jaarlijks sterven er wereldwijd duizenden mensen als gevolg van een voedselinfectie via bacterieel besmette verse eieren in de professionele keuken. Volgens […]

Leda Technologies, een jong Belgisch bedrijf, heeft een pasteurisatietoestel uitgevonden dat het gevaar van bacteriële besmetting bij bereidingen met verse eieren uitschakelt. De toestellen zijn geschikt voor professionele voedselbereiders in hotels, bedrijfsrestaurants en ziekenhuizen.

Jaarlijks sterven er wereldwijd duizenden mensen als gevolg van een voedselinfectie via bacterieel besmette verse eieren in de professionele keuken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is minstens veertig procent van de gerapporteerde voedselvergiftigingen in Europa toe te schrijven aan gerechten met besmette eieren, waarbij vooral Salmonella een prominente rol speelt.

Het verwijderen van Salmonella uit rauwe eieren en het perfect veilig bewaren van salmonellavrije eieren is voor Europees commissaris voor Gezondheids- en Consumentenbescherming, David Byrne, een topprioriteit. Vaak blijven de onmiddellijke gevolgen beperkt tot braken, diarree, darmkrampen en koorts. Bij personen met een zwakkere immuniteit (ouderen, zieken, kinderen, …) kan de infectie echter dodelijk zijn, zoals bleek in oktober 2001 in de Isala Klinieken in Zwolle.

Na twee jaar intensieve research en development heeft Leda Technologies een hittepasteurisatietechniek voor eieren in de schaal ontwikkelt. De eieren worden in de schaal gepasteuriseerd en kunnen langdurig worden bewaard.

Volgens Leda zijn de eieren die in de toestellen worden gekookt, gewaarborgd bacterievrij met behoud van de voedingswaarde en kookeigenschappen. Alle bereidingsmogelijkheden (chocolade mousse, bavaroise, mayonaise, sabayon, enz) blijven na pasteurisatie behouden.

Met de voorgeprogrammeerde instellingen van het pasteurisatietoestel kan de kok bepalen in welke mate het eiwit en/of dooier moet stollen. Na de behandeling kunnen de zachtgekookte eieren de hele dag bacterievrij op een consumptietemperatuur op het ontbijtbuffet worden bewaard zonder te stollen.

Het bedrijf is bezig met het contracteren van een distributeur in Nederland en verwacht binnen een maand de eerste bestelling te plaatsen

Reageer op dit artikel