nieuws

Onderzoek naar gevolgen verhitten voedsel

Horeca

De Keuringsdienst van Waren en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaan onderzoek doen naar de waarschijnlijk kankerverwekkende stof acrylamide, die ontstaat bij het bereiden van voedsel onder zeer hoge temperaturen.

Uit een Zweeds onderzoek valt op te maken dat de stof zich ontwikkelt bij vooral bakken (ook in de oven) en frituren. Het was tot nog toe onbekend dat de stof bij bakken, braden en frituren kan ontstaan. Volgens een woordvoerster van de Keuringsdienst van Waren is er echter geen reden tot paniek, maar moeten de signalen uit Zweden wel serieus worden genomen. Het RIVM gaat een risicoanalyse maken.

Wel is al bekend dat de stof in zeer hoge doseringen moet worden geconsumeerd, wil ze echt gevaarlijk kunnen worden. Volgens de Zweedse wetenschappers zouden jaarlijks niettemin enkele honderden mensen kanker krijgen door acrylamide.

Reageer op dit artikel