nieuws

Volendam krijgt herdenkingsteken nieuwjaarsbrand

Horeca

Volendam krijgt een monument ter nagedachtenis van de nieuwjaarsramp in café De Hemel. In het haventalud tegenover de rampplek moet een tegeltableau komen, dat wordt samengesteld door kinderen en betrokkenen uit het dorp. Het tableau moet nog voor de grote vakantie van dit jaar klaar zijn.

Het idee is afkomstig van de plaatselijke kunstenares Jans van Baarsen, die haar plan bij de gemeente indiende en goedkeuring kreeg. Zij omschrijft het toekomstige kunstwerk als een monument dat er is, maar waaraan niemand aanstoot hoeft te nemen. ‘Het is geen standbeeld waarmee iedereen keer op keer wordt geconfronteerd, maar wel een plek waar de gevallenen worden herinnerd en waar iedereen zijn respect kan betuigen.’

Het tegeltableau hoeft wat haar betreft geen erkend kunstwerk te worden, maar een herdenkingsteken waarop de mensen die meedoen een persoonlijke handtekening achterlaten. ‘De een maakt een afdruk van zijn hand, de ander van zijn elleboog. Een derde maakt misschien een kleine tekening.’Over het aantal mensen dat kan of wil meedoen, heeft ze geen idee. ‘Dat moeten we nog zien, net als de omvang die het krijgt. Daarover zijn nog geen afspraken gemaakt.’

Bij de nieuwjaarsramp in cafe De Hemel kwamen vorig jaar veertien jongeren om het leven. Meer dan tweehonderd raakten gewond. Tientallen cafébezoekers raakten door brandwonden verminkt en verbleven maandenlang in het ziekenhuis.

Reageer op dit artikel