nieuws

Wetenschappers EU sussen nieuwe BSE-angst

Horeca

Het wetenschappelijk comité van de Europese Unie ziet geen reden om aan te nemen dat de gekkekoeienziekte BSE kan worden overgedragen via spiervlees.

Het huidige beleid, waarbij alleen risicomateriaal (zoals hersenen en ruggenmerg) zijn verboden in de voedselketen, hoeft niet te worden gewijzigd.

De wetenschappers hebben dit dinsdag 9 april gezegd in reactie op uitkomsten van proeven met muizen. Zij zeggen dat de resultaten bij muizen niet zomaar kunnen worden vertaald naar runderen en schapen.

De wetenschappers zien hun visie bevestigd in recent onderzoek van het Franse voedselbureau AFSSA. Muizen bleken wel degelijk de prionen (eiwitten die BSE veroorzaken) in hun spieren te kunnen meedragen. Daarop werd onder meer de Consumentenbond in Nederland ongerust.

Reageer op dit artikel