nieuws

Behoorlijke prijsverhogingen Duitse horeca

Horeca

De Duitse minister van Financiën heeft als eerste lid van de Duitse regering toegegeven dat de overgang naar de euro voor de consumenten duurder is geweest dan de regering had verwacht.

Hij zei dat vooral bedrijven in de Duitse horeca en dienstverlenende sector ‘behoorlijk hebben toegeslagen’ met prijsverhogingen. Volgens Eichel hebben andere landen zoals Frankrijk, waar een verbod op prijsverhogingen gold, en Nederland het bij de overgang naar de euro beter gedaan.

Volgens het weekblad Der Spiegel heeft minister Eichel, tijdens een bijeenkomst van het SPD-bestuur, gezegd dat hij en zijn collega’s zich te veel hebben verlaten op de vrijwillige verplichting van het bedrijfsleven de prijzen binnen de perken te houden. ‘Dat was mogelijkerwijs een fout.’

Uit onderzoek van het instituut Polis, in opdracht van het persbureau DPA, is gebleken dat 54 procent van de Duitsers de prijsstijging door de komst van de euro zo hoog vond dat zij afzagen van duurdere aanschaffingen. Van de ondervraagden zei 97 procent van mening te zijn dat het leven sinds 1 januari duurder is geworden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste Duitsers (68 procent) wel aan de nieuwe munteenheid is gewend, maar ook dat 77 procent nog steeds alle bedragen omrekenen in marken. Bijna zes van de tien (58 procent) zeggen dat zij meer geld uitgeven, omdat zij op het verkeerde been worden gezet door de lagere bedragen op de prijsplakkertjes.

Reageer op dit artikel