nieuws

Eerste horecaondernemer krijgt uitkering uit MKZ-fonds

Horeca

Voor het eerst is schadevergoeding toegekend aan een horecaondernemer die vorig jaar door de mond- en klauwzeercrisis (MKZ) in financiële problemen is geraakt. De Veluwse uitbater is een bedrag uitgekeerd van 35.000 euro uit het MKZ-schadefonds.

Dat staat in het maandblad van brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) dat woensdag 22 mei uitkwam. KHN heeft eerder forse kritiek geuit op het ministerie van Landbouw omdat het ‘onrechtvaardig streng’ zou zijn bij toekenning van de schadevergoedingen.

De brancheorganisatie hekelt ‘de eindeloze hoeveelheid formulieren’ die uitbaters van hotels, cafés en restaurants moeten invullen om een vergoeding uit het noodfonds aan te vragen. Ruim een jaar na de MKZ-crisis staan veel ondernemers volgens KHN ‘nog in de kou’ omdat de afwikkeling van de schadeclaims erg traag verloopt.

Vorig jaar is KHN namens een andere Veluwse horecaondernemer bij het ministerie in beroep gegaan tegen een afwijzing. In deze zaak wordt een gang naar de rechter nog overwogen. Horeca Nederland telde vorig jaar na de MKZ-crisis zo’n 250 gedupeerde horecaondernemers. In totaal heeft de branche zo’n 175 miljoen euro omzetschade geleden.

Reageer op dit artikel