nieuws

Flink meer ondernemers na ‘Dutch disease

Horeca

Het aantal ondernemers in Nederland is tussen 1972 en 1998 met 40 procent toegenomen. Daarmee heeft Nederland zich opmerkelijk hersteld van de ‘Dutch disease’ in de jaren zeventig. Winst maken door ondernemingen kreeg destijds maatschappelijk veel kritiek.

Dit blijkt uit een maandag 27 mei bekendgemaakt onderzoek naar ondernemerschap door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), onderzoeksbureau EIM en de Indiana University in Bloomington (VS). De groei van veertig procent in Nederland houdt het midden tussen de trends in de Verenigde Staten en Frankrijk. In de VS is het aantal ondernemers in dezelfde tijd verdubbeld en in Frankrijk juist met ruim tien procent afgenomen.

Volgens de onderzoekers wordt het verschil tussen de landen veroorzaakt door andere regulering van markten en onderwijssystemen. De mate van ondernemerschap hangt onder meer af van technologie, consumentengedrag, imago van ondernemerschap, sociale zekerheid en regels voor bedrijfsoprichtingen.

Dat Nederland ondernemender is geworden, komt volgens de onderzoekers door de flexibeler arbeidsmarkt, deregulering, modernisering van de vestigingswet en toenemende aandacht voor ondernemerschap in de media en het onderwijs. ‘Het aantal nieuwe bedrijven is enorm gestegen. Dit heeft bijgedragen aan economische groei en het creëren van arbeidsplaatsen’, aldus de onderzoekers. Volgens hen is wel aandacht nodig voor het aantal innovatieve starters dat in Nederland achterblijft bij de VS.

Reageer op dit artikel