nieuws

FNV wil richtlijn voor uiterlijk werknemers

Horeca

Steeds meer werknemers melden bij de FNV dat werkgevers problemen maken over hun uiterlijk. Het gaat onder anderen om mensen met hoofddoekjes en piercings. De bond wil daarom een richtlijn voor kleding, haardracht en andere gekozen uiterlijkheden op de werkvloer.

Er is weinig helderheid over regels en voorschriften en ook rechterlijke uitspraken bieden nauwelijks houvast. De vakvereniging wil daarom zelf richtlijnen gaan opstellen waar zowel werknemers als werkgevers iets aan hebben. Kleding, haardracht en andere gekozen uiterlijkheden zijn volgens de FNV vormen van meningsuiting. Een werkgever kan niet zonder zwaarwegende redenen inbreuk maken op de vrijheid van meningsuiting. Piercings afplakkenMeldingen bij de bond lopen van niet aangenomen worden wegens het dragen van een hoofddoekje draagt, verplicht piercings moeten afplakken met pleisters of een stropdas moeten dragen in de rechtszaal. Een man die weigert zijn oorbellen uit te doen, loopt het risico ontslagen te worden. Via een speciale meldlijn en website wil de FNV eind juni de ervaringen van werknemers inventariseren. Aan de hand daarvan zal zij een checklist opstellen.

Reageer op dit artikel