nieuws

Politie tevreden over wapenkluizen in disco’s

Horeca

Tweeënvijftig wikkels met cocaïne en heroïne, 65 XTC-pillen, zeventien flesjes met de partydrug GHB, een partijtje softdrugs, veertig messen en zestien busjes traangas. Dat is de ‘buit’ van de eerste maand waarin vijftien horecagelegenheden in de Amsterdamse binnenstad werken met een speciale kluis om al het wapentuig en drugs die hun bezoekers op zak hebben, in te verzamelen.

De vangst is iets lager dan in maart, toen een handjevol discotheken de kluizen in de laatste week van de maand in gebruik nam. De politie schrijft dat toe aan de publiciteit die de proef kreeg. ‘Daardoor besluiten waarschijnlijk meer bezoekers om wapens of drugs thuis te laten uit angst voor inbeslagname’, aldus wijkteamchef G. Kuijn.

Het plaatsen van de kluizen is een initiatief van de politie, justitie en de cafébazen. Wekelijks nemen portiers een aanzienlijke hoeveelheid wapens en drugs in beslag, maar ze werden steeds vaker geconfronteerd met ‘rechtmatige’ eigenaren die na het avondje uit hun wapentuig weer kwamen opeisen. Dat leidde soms tot dermate bedreigende situaties dat discotheken de fouilleringen staakten, of inderdaad het spul teruggaven.

Sinds de kluizen bij de vijftien disco’s in het centrum en bij een in Amstelveen zijn geplaatst, kan dat niet meer. De politie beschikt als enige over een sleutel en leegt de kluizen wekelijks.

De komst van de hermetisch gesloten kasten leidt er ook toe dat meer horecazaken hun bezoekers weer zijn gaan fouilleren. Kuijn verwacht dat dat aantal groeit, als de portiers nog beter worden begeleid.

De actie in het centrum van Amsterdam trok ook de aandacht van andere politiekorpsen. ‘We hebben heel veel verzoeken om informatie gekregen uit bijvoorbeeld Rotterdam, Limburg en het oosten van het land. Bovendien overwegen ook andere districten binnen Amsterdam, zoals Zuidoost (Bijlmer) om de kluizen te introduceren.’

Reageer op dit artikel