nieuws

Spanje verreweg meest favoriete zonbestemming

Horeca

Spanje staat verreweg bovenaan het lijstje van Nederlanders als favoriete bestemming voor een zonvakantie. Het land wordt spontaan door 28 procent van de mensen genoemd.

Frankrijk volgt als tweede favoriete vakantieland met 13,4 procent op afstand. Op de derde plaats staat Griekenland met 13,3 procent. Dat blijkt uit onderzoek dat de Curaçao Tourism & Development Board (CTDB) heeft laten verrichten door Research International. Het toeristenbureau van Curaçao heeft ruim 1350 personen uit heel Nederland de vraag voorgelegd aan welke plaats/land zij het eerste denken voor een vakantie in een warm klimaat.

Van de ondervraagden noemde 1,3 procent direct Curaçao. Dat is vrijwel gelijk aan het percentage voor Aruba. Vorig jaar bezochten 56.459 inwoners van Nederland Curaçao. Zij waren goed voor 730.000 overnachtingen op het eiland en droegen 94 miljoen gulden (ruim 42 miljoen euro) bij aan de economie.

Het toeristenbureau heeft ook gevraagd of er bestemmingen zijn waar de Nederlanders niet naartoe willen. Bijna de helft van de ondervraagden zei niet te moeten denken aan een vakantie in Sri Lanka. Naar Cuba wilde 45 procent niet afreizen. Thailand kwam met 39 procent als derde vakantieland uit de bus dat de meeste aversie opwekte. Bijna vier procent van de Nederlanders zei niet een vakantie in Curaçao te willen doorbrengen. De ondervraagden gaven als voornaamste reden (dertig procent) op dat het eiland te ver weg ligt.

Nederlandse toeristen zijn voor de economie van Curaçao uitermate belangrijk, aldus de CTDB. Tussen 1995 en 2000 is hun aantal met 22 procent teruggelopen. ‘Velen meenden dat de negatieve aandacht voor Curaçao in de Nederlandse media het imago van het eiland bij potentiële reizigers had aangetast.’

Het toeristenbureau stelt nu tevreden vast dat uit het onderzoek blijkt dat er over het algemeen een positief beeld bestaat van Curaçao. ‘Slechts vijf procent noemde dat er te veel misdaad was en twee procent noemde drugs als reden om niet naar Curaçao af te reizen.’

Reageer op dit artikel