nieuws

Toerist mag weigeren exclusieve vakantie te betalen

Horeca

Een vakantieganger mag weigeren een nog openstaand bedrag van een speciaal gereserveerde reis te betalen, als deze niet naar verwachting was. Volgens het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gelden op dit terrein dezelfde regels als voor zogeheten pakketreizen.

Het Hof stelde daarmee een Portugese toerist in het gelijk, die enkele jaren geleden een reis op maat boekte naar een vakantiepark van Club Med in Griekenland. Het betrof geen pakketreis, omdat zijn reisagent speciale reserveringen moest maken en sprake was van verschillende boekingen voor hotel en vervoer.

De Portugese vakantieganger betaalde vooraf een deel van de reissom en zou het resterende bedrag bij terugkeer voldoen. Bij aankomst in het park van Club Med in Griekenland bleek het vakantieverblijf te zijn getroffen door een wespenplaag. Club Med kon geen ander appartement regelen. De familie keerde daarop terug naar huis en weigerde het nog openstaande bedrag te betalen.

Het reisbureau dat de vakantie boekte, sleepte de Portugese familie daarop voor de rechter. Het bureau stelde dat voor een speciaal samengestelde reis andere regels gelden dan voor pakketreizen, die onder garantiefondsen vallen. De Portugese rechter kon daar echter niet over oordelen en vroeg het EU-Hof om advies. Dat stelde dinsdag 30 april dat voor een exclusief samengestelde vakantie dezelfde regels gelden als voor pakketreizen en komt daarmee het Portugese gezin tegemoet.

Reageer op dit artikel