nieuws

Van der Valk en gemeente Tiel krijgen uitbrander van VROM

Horeca

De gemeente Tiel is ernstig tekortgeschoten bij het verlenen van vergunningen aan Hotel Tiel van horecabedrijf Van der Valk. Dat zegt het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) in een onderzoeksrapport naar aanleiding van het instorten van het parkeerdek van Hotel Tiel.

Van der Valk had jarenlang geen geldige gebruiksvergunning voor Hotel Tiel. Volgens het ministerie heeft de gemeente tijdens de bouw van Hotel Tiel, in de jaren tachtig, onvoldoende toezicht gehouden en is er niet opgetreden toen de bouwers van de bouwtekeningen afweken. Zo had Tiel moeten optreden tegen wijzigingen die werden aangebracht in de ondersteuningsconstructie van het parkeerdek. Een foutieve constructie was op 10 februari de oorzaak van het instorten van het parkeerdek.

De wens om het hotel snel in gebruik te nemen was voor het gemeentebestuur belangrijker dan het naleven van de verstrekte vergunningen, constateert het onderzoeksrapport. Toch ging Tiel ook na de realisatie van het hotel nog in de fout. Zo werden onterecht vergunningen verleend voor de bouw van een reclamemast en een extra entree. Ook trad de gemeente niet op toen Van der Valk veiligheidsvoorschriften aan de laars lapte.

Het toezicht op de regelgeving is in Tiel nog steeds niet op het juiste niveau, aldus de onderzoekers. De gemeente Tiel onderschrijft de conclusies van VROM. Veel van de bevindingen van het ministerie zijn ook naar boven gekomen in ons eigen onderzoek, zegt een gemeentewoordvoerster, die verder niet wil reageren op het rapport. Tiel presenteert mogelijk nog deze maand haar eigen onderzoeksresultaten.

De gemeente heeft met het ministerie afgesproken om binnen drie maanden met een plan van aanpak te komen dat het toezicht op de bouwregels moet verbeteren. Horecabedrijf Van der Valk krijgt er ook van langs van het ministerie. Het bedrijf nam Hotel Tiel in gebruik terwijl het niet over een geldige milieu- en gebruiksvergunning beschikte. Pas in 1998 kreeg het bedrijf een gebruiksvergunning. Verder was Van der Valk nalatig tijdens de bouw van Hotel Tiel, aldus VROM. Het bedrijf hield zich niet aan bouwtekeningen en breidde het hotel later op illegale wijze uit met een schietbaan en onderhoudswerkplaats.

Reageer op dit artikel