nieuws

Vooral horeca optimistischer over economie

Horeca

Het optimisme onder middelgrote en kleine ondernemers is het eerste kwartaal met sprongen gestegen. Vooral horeca, dienstverlening en groothandels rekenen op een hogere omzet.

De ondernemers verwachten flink meer orders en werkgelegenheid dan in drie voorgaande kwartalen. Ze zijn meer dan voorheen bereid te investeren. Dat heeft de organisatie van middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland maandag 6 mei gemeld na een onderzoek onder 10.000 ondernemers.

‘De ridders van het kleinkapitaal zitten weer fier te paard’, zo omschrijft voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland de situatie. ’De consument is stevig aan het inkopen geslagen, wellicht misleid door de lagere bedragen sinds de euro’, verklaart De Boer. ‘Het heeft in elk geval niks te maken met hoge euro-omrekeningen.’

Het onderzoek toont dat gemiddeld 72 procent van de middelgrote en kleine bedrijven positief is over de Nederlandse economie. In het voorgaande kwartaal was dat nog 53 procent. De bereidheid te investeren ligt nu op 62 procent van de MKB-ondernemers, aanzienlijk meer dan de 54 procent een kwartaal eerder.

Vooral nieuwe machines, transportmiddelen en gebouwen staan op het wensenlijstje. De bedrijven hebben alvast extra personeel aangenomen: 20.000 in het eerste kwartaal, terwijl het aantal vacatures met 30.000 is gestegen tot 131.000. De grootste vraag is naar productiepersoneel en komt uit de Randstad.

Volgens MKB-Nederland is wel voorzichtigheid geboden. Opvallend is namelijk dat de ondernemers een rooskleuriger beeld hebben van de algemene economie dan van hun eigen bedrijf. Dat laatste is realistischer, vindt de organisatie. Bezorgdheid is er tevens omdat minder ondernemers willen exporteren. Dat is nog hooguit dertien procent, wat afgelopen jaren steeds veertien à vijftien procent was.

Waarschijnlijk zijn Nederlandse lonen te hoog om met buitenlandse firma’s te kunnen concurreren. ‘Hier word ik wel verdrietig van’, aldus De Boer. ‘Als de dollar ook nog zakt en de concurrentieslag echt begint, krijgt Nederland echt flinke optaters.’

De MKB-voorman is wel blij dat de lonen in veel nieuwe CAO’s niet verder stijgen dan de inflatie. De organisatie wil dat de overheid de WW-premie verlaagt, zodat de brutoloonkosten voor werkgevers dalen. Ook moet de werkweek flexibeler worden: personeel moet soms langer of korter werken naar gelang de drukte in het bedrijf.

Reageer op dit artikel