nieuws

Consumenten roepen op tot kopersstaking

Horeca

Een oproep van consumenten om maandag 1 juli een kopersstaking te houden tegen de hoge europrijzen, krijgt behoorlijk veel positieve reacties op de website van de Consumentenbond.

’Goede actie. Ik doe mee’ en ‘We zullen ze wat laten voelen’, zo luiden de meeste reacties. En: ‘De handel heeft de invoering van de euro gezien als een vrijkaartje om de prijzen extra te verhogen. Schande!’

De oproep om maandag niets meer te kopen, is afkomstig van enkele verontwaardigde consumenten. Ze hebben een e-mail rondgestuurd, die zich vooral deze week als een kettingbrief door Nederland verspreidt. De Consumentenbond heeft de oproep op een forum geplaatst, om reacties te krijgen.

De bond zelf vindt het een sympathiek idee, maar verwacht meer effect als de overheid een prijzenstop zou opleggen. ‘Een kopersstaking treft ook de winkeliers die de prijzen niet hebben verhoogd’, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond. ‘Bovendien zouden de aankopen later toch worden gedaan: eten of tanken moet je toch.’

Sommige internetters hadden in hun reactie ook al opgemerkt dat maandag een ongelukkige dag is voor een kopersstaking. ‘Op maandag? Als de winkels toch al beperkter open zijn? Makkelijk praten’, zo luidt een reactie. Deze afzender doet duurdere aankopen liever in het buitenland. ‘Zoals bijvoorbeeld elektronica in Duitsland, wat zelfs voor mensen uit Den Helder nog interessant kan zijn om er een tank brandstof aan op te offeren.’

Reageer op dit artikel