nieuws

Consumentenbond wil prijzen horeca bevriezen

Horeca

De Consumentenbond wil dat de overheid tijdelijk de prijzen in de horeca, voor parkeren en voor cd’s bevriest. De bond concludeert uit eigen onderzoek en uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in die sectoren de prijzen ver boven de inflatie zijn gestegen.

De inflatie van maart 2001 tot maart 2002 bedroeg 3,6 procent. In diezelfde periode is volgens het CBS parkeren 8,4 procent duurder geworden. In restaurants gingen de prijzen gemiddeld 6,2 procent omhoog. Bij cafés was de stijging zelfs 8,8 procent. Cd’s stegen 7,7 procent in prijs.

Hoewel de bond het niet hard kan maken, wijst het op een verband met de invoering van de euro. ‘Als je de gemiddelde inflatie en de prijsontwikkeling in deze sectoren vergelijkt, kun je niet anders dan vermoeden dat de euro is aangegrepen om de prijzen te verhogen’, aldus voorzitter F. Cohen van de Consumentenbond dinsdag 11 juni.

In een brief aan minister Zalm van Financiën vraagt de Consumentbond om een prijzenstop, die tot 1 januari 2003 moet duren. Volgens Cohen moet er een prijzenwet komen, net als in de tijd van de kostenbeheersing in de wederopbouw kort na de Tweede Wereldoorlog. Toen werden de prijzen van eerste levensbehoeften als meel, melk en boter grotendeels bevroren.

’Het is een zwaar middel en bedoeld voor crisissituaties’, beaamde Cohen. ‘Van een crisis is nu niet echt sprake. Daarom vragen we ook om een beperkte prijzenstop, slechts voor twee à drie sectoren.’

Een eerder verzoek van Zalm aan de Consumentenbond om bedrijven die misbruik maken van de euro op een website met naam en toenaam te plaatsen, wijst de bond subiet af. Zo’n ‘publieke schandpaal’ heeft de bond al eerder in de lucht gehad en werkt volgens de belangenorganisatie onvoldoende. Volgens de bond is de overheid nu aan zet om maatregelen te nemen.

Cohen: ‘Met alle branches in het Nationaal Forum voor de Euro is een herenakkoord gesloten. Vrijwel iedereen heeft zich aan de afspraken gehouden en keurig de prijzen omgerekend. Het mag toch niet zo zijn dat een aantal lieden toch misbruik maken van de situatie en daarmee weg komen?’

Minister Zalm (Financiën) reageerde afwijzend op het verzoek van de Consumentenbond om enkele prijzen te bevriezen: ‘Ik heb wel eens betere adviezen van de Consumentenbond gezien. Dit is echt iets van honderd jaar geleden.’

Reageer op dit artikel