nieuws

Europa wil verder onderzoek Duits voedselschandaal

Horeca

Europees commissaris voor Volksgezondheid Byrne wil op korte termijn duidelijkheid van Duitsland over de fouten die dit jaar zijn gemaakt in het zogeheten nitrofen-schandaal. Volgens Byrne zijn er fouten gemaakt bij het melden van een vervuiling van kalkoenvlees en granen met het kankerverwekkend verdelgingsmiddel nitrofen.

De Ierse eurocommissaris kondigde dinsdag 11 juni in het Europees Parlement in Straatsburg echter geen strafmaatregelen tegen Duitsland aan. Volgens hem is de vervuiling onder controle. Nog zes procent van het vervuilde materiaal moet worden opgespoord. De Duitse autoriteiten hebben hem verzekerd dat dit eind deze week zal zijn gebeurd. Dit materiaal bevindt zich vooral in Duitsland zelf. Export heeft eerder wel plaatsgevonden naar Nederland, België, Oostenrijk en Denemarken. Al deze besmette partijen zijn opgespoord, aldus Byrne.

Het schandaal met hoofdzakelijk biologisch geteeld kalkoenvlees kwam pas in mei aan het licht. In januari waren echter al problemen geconstateerd in diverse Duitse laboratoria. De Duitse overheid zegt hiervan pas vorige maand op de hoogte te zijn gesteld, om vervolgens onmiddellijk Brussel in te lichten. Byrne eist van Duitsland antwoord op de vraag waarom onderzoekers gedurende vijf maanden hebben gezwegen.

België, dat in 1999 door het schandaal met kankerverwekkend dioxine in kippenvlees en eieren zwaar werd aangepakt door de Europese Commissie via tal van beperkingen van de export, nam eenzijdig stappen tegen Duitsland. De Belgische minister van Volksgezondheid Aelvoet eiste extra scherpe garanties van Duitsland. Dinsdagavond maakte Aelvoet echter bekend dat de Belgische maatregelen met ingang van woensdag worden opgeheven.

In Straatsburg betoogde de groene bewindsvrouw Aelvoet dat Byrne met twee maten meet, door een kleinere lidstaat als België in 1999 veel harder aan te pakken dan grote buur Duitsland. De Vlaamse christen-democrate Smet uitte in dezelfde zin forse kritiek op de EU-commissaris in Straatsburg. Volgens Smet is Duitsland nog zwaarder in de fout gegaan.

’Het verschil is enorm. België meldde het dioxineprobleem iets te laat; Duitsland veel te laat. Kunt u begrijpen dat in België het gevoel heerst dat, nu het gaat om een grote lidstaat, deze anders wordt getroffen’, aldus een verontwaardigde Smet. Byrne reageerde als door een wesp gestoken op deze opmerking van Smet. Volgens hem speelt het verschil tussen grote en kleine landen geen rol. ‘Dit ligt voor mij erg gevoelig. Het kan niet zo zijn dat we andere besluiten nemen dan op basis van feiten’, aldus een op zijn beurt weer boze Byrne.

In het EP heerste dinsdag ontevredenheid over het optreden van Byrne, die een discussie over het nitrofen-schandaal aanvankelijk uit de weg wilde gaan door te beginnen over een groenboek over voedselveiligheid en consumentenbeleid.

Reageer op dit artikel