nieuws

Frans importverbod Brits vlees onder vuur

Horeca

Frankrijk moet het al jaren geldende importverbod voor Brits rundvlees binnen vijftien dagen loslaten, anders zal de Europese Commissie aan het EU-Hof in Luxemburg vragen een dwangsom op te leggen.

Dat ultimatum heeft de Commissie woensdag 26 juni naar Parijs gestuurd. Frankrijk wil geen vlees uit Groot-Brittannië. De officiële reden is dat het land vreest voor de gekkekoeienziekte BSE. Maar de Commissie, erop wijzend dat het BSE-gevaar geweken is, denkt dat Frankrijk gewoon zijn eigen markt wil beschermen. Het EU-Hof heeft in december Frankrijk gesommeerd om het Britse rundvlees weer toe te laten, maar Parijs lapt dat vonnis aan zijn laars. Daarom komt de Commissie nu met een ultimatum.

Overigens heeft het Franse ministerie van Landbouw woensdag meteen al laten weten dat het zich daar niets van aantrekt: pas in september neemt het een besluit over het importverbod.

Reageer op dit artikel