nieuws

Groot-Brittannië onderzoekt mogelijke nieuwe haard MKZ

Horeca

De Britse autoriteiten hebben donderdag 20 juni onderzoek uitgevoerd naar een eventuele nieuwe haard van mond- en klauwzeer. In een slachthuis in Leicestershire, in het centrale gedeelte van Groot-Brittannië, werd een varken aangetroffen dat mogelijke symptomen van het mond- en klauwzeervirus vertoonde. Dat maakte de Britse overheid bekend.

De voorlopige resultaten van het onderzoek die moeten uitwijzen of het varken besmet is, zullen vrijdag 21 juni bekend zijn. De definitieve resultaten volgen over vier dagen. Het varken is afgemaakt. De onderzoekers gaan zijn herkomst na. Uit voorzorg is in een straal van acht kilometer rondom het slachthuis elke verplaatsing van vee verboden.

Een rapport van het Britse ministerie van Landbouw en Leefmilieu heeft uitgewezen dat de mond- en klauwzeerepidemie, die vorig jaar leidde tot de vernieting van zes miljoen Britse dieren, begonnen was in een varkenskwekerij in het noorden van het land.

De ziekte, die niet gevaarlijk is voor de mens maar wel erg besmettelijk onder dieren, werd in januari 2002 als uitgeroeid beschouwd. Sindsdien is nog enkele keren alarm geslagen, maar bleek er telkens niets aan de hand te zijn.

Reageer op dit artikel