nieuws

Heineken neemt belang in Duitse Karlsberg

Horeca

Heineken en de Duitse Schörghuber-Gruppe hebben gezamenlijk een belang van 45 procent genomen in de bier- en groothandeldivisie van het Duitse Karlsberg. Dat hebben de bedrijven dinsdag 4 juni bekendgemaakt.

Karslberg geeft daartoe nieuwe aandelen uit. Er worden geen mededelingen gedaan over een overnamesom. Met de transactie troeft Heineken concurrenten af. Het was bekend dat de Nederlandse brouwer net als enkele andere grote bierproducenten al langer in gesprek was met Karlsberg. De Franse activiteiten van de Karlsberg Gruppe (bier, vruchtensappen en dienstverlening) vallen niet onder het contract.

Karlsberg, niet te verwarren met de veel grotere Deense brouwer Carlsberg, produceert bier, mixdranken, mineraalwater en andere dranken. Het bedrijf bezit twee brouwerijen, in Homburg en Koblenz, en heeft 2350 werknemers. Het bedrijf verkoopt 3,9 miljoen hectoliter bier en 0,4 miljoen hectoliter andere dranken. Karlsberg is naar eigen zeggen de leidende brouwer in Saarland en Rijnland-Palts. Het voert Karlsberg Urpils als hoofdmerk. Schörghuber voert een waaier aan activiteiten. Het bedrijf heeft hotels, brouwerijen, is actief in de bouw en heeft zelfs leasing van vliegtuigen in portefeuille. Heineken en Schörghuber werken sinds 2001 samen in de Beierse Brau Holding. Die heeft belangen in de brouwerijen Paulaner (50 procent) en Kulmbacher (62 procent).

De aankondiging van de samenwerkingsovereenkomst was vorig jaar vooral in Zuid-Duitsland het gesprek van de dag. Tot dan was de Duitse biermarkt nog geheel in handen van Duitse brouwers. De totale Duitse bierconsumptie bedraagt 105 miljoen hectoliter per jaar. De markt is echter sterk versnipperd met meer dan 1270 brouwerijen.

Voor Heineken is de samenwerking van groot belang om in Duitsland, Europa’s grootste biermarkt, verder te kunnen uitbreiden. Heineken heeft er nooit een geheim van gemaakt daar te willen expanderen. Een woordvoerster wilde niet kwijt of Heineken op dit moment met meer Duitse brouwers praat over overnames of deelnemingen.

Reageer op dit artikel