nieuws

Minder voedselvergiftiging in de VS

Horeca

Jaarlijks worden in de Verenigde Staten meer dan 76 miljoen mensen ziek door voedselvergiftigingen. Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Center of Disease Control and Prevention (CDC) blijkt echter dat het aantal gemelde zieken de afgelopen vijf jaar afneemt.

In de periode 1996-2001 is het aantal voedselvergiftigingen als gevolg van Campylobacter met 27 procent afgenomen en die als gevolg van Salmonella (voor Typhimurium en Enteritidis) met 15 procent. Desondanks blijft Salmonella de belangrijkste ziekteverwekker met 15,1 gevallen per 100.000 personen. De Campylobacterbacterie neemt de tweede plaats in met 13,8 gevallen.

Landbowminister Veneman ziet de reductie van het aantal ziektemeldingen als een teken dat de voedselveiligheidsmaatregelen, zoals de HACCP-implementatie voor onder meer vlees, beginnen aan te slaan en tot positieve resultaten leiden voor de algemene gezondheidstoestand van de consument.

De CDC is voorzichtiger met het interpreteren van de cijfers. Het aantal infecties als gevolg van E.coli is hetzelfde gebleven. Verder blijkt dat het aantal infecties als gevolg van bepaalde soorten Salmonella juist is toegenomen, onder andere voor Newport, Heidelberg en Javiana. Het CDC benadrukt dat meer inspanningen nodig zijn om E.coli te bestrijden. Omdat de bacterie kan worden overgebracht door voedsel, water, contact met dieren en van persoon tot persoon is het lastig te bepalen waar de inspanningen zich op moeten richten. Vraag is of de invoering van het HACCP-systeem voor vlees heeft bijgedragen aan de reductie van E.coli. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden de Foodnet website van het CDC:http://www.cdc.gov/foodnet.

Reageer op dit artikel