nieuws

MKB vraagt overheid om lager loon en minder verlof

Horeca

Het kabinet moet de werkgevers helpen om te streven naar nul procent loonsverhoging. Dit is het enige middel om op korte termijn de concurrentiepositie van Nederland veilig te stellen. Dat pleidooi heeft voorzitter H. de Boer van de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland dinsdag 11 juni gehouden tijdens de jaarlijkse zomerborrel van deze vereniging.

Om te komen tot nul procent loonsverhoging, zou de overheid de miljardenoverschotten uit de sociale fondsen moeten inzetten. De fondsen voor WW en WAO hebben momenteel circa acht miljard euro over. Dat geld moet gedeeltelijk naar werkgevers en werknemers, wat volgens De Boer de CAO-loonstijging kan remmen.

De ondernemersvoorzitter wil bovendien dat het kabinet terughoudend is met andere arbeidskosten: ‘De nieuwe regering moet zich er terdege van bewust zijn dat voorzichtigheid gepast is bij voorzieningen zoals lange termijn verlof en verplichte opleidingen’.

De Boer stelt tevens dat ondernemers en hun medewerkers in toenemende mate last hebben van criminaliteit. ‘Het nieuwe kabinet moet deze onveilige situatie een halt toeroepen. Een landelijke aanpak van herhalings-criminelen moet mogelijk worden.’

Reageer op dit artikel