nieuws

Stakingen in melkfabrieken uitgebreid

Horeca

Het aantal melkfabrieken van Friesland Coberco waar wordt gestaakt is vandaag uitgebreid van negen naar elf. Het werk is nu ook neergelegd in vestigingen te Leeuwarden en Gerkesklooster.

Dat hebben bestuurders van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond dinsdag 11 juni gezegd. Ook verspreiden vakbondsleden sinds half zes actiepamfletten bij de locatie Nijkerk. Dinsdagavond begint een staking in de Friesland Coberco-fabriek te Beilen. De bonden rekenen ook op een staking in de Tilburgse kaasfabriek van Campina. Die moet in de loop van de dag beginnen.

Maandag legden al ongeveer 850 werknemers van zuivelbedrijf Friesland Coberco voor onbepaalde tijd het werk neer. In totaal werken ongeveer 11.000 mensen in de zuivelindustrie.

Consumenten hebben weinig last van de acties. De stakingen richten zich op de kaasproductie. Van kaas is nog volop voorraad. Problemen ontstaan mogelijk wel bij boeren die melk aan fabrieken leveren. Friesland Coberco verwacht dinsdag geen melk meer op te kunnen halen bij 150 tot tweehonderd boeren, omdat de opslagtanks dan zijn volgelopen. Het bedrijf had maandag nog melk ondergebracht bij Campina en het Duitse Nordmilch.

Inzet van de acties is de nieuwe CAO voor zuivelbedrijven. Vakbonden eisen 7 procent in twee jaar, de werkgevers willen nu niet verder gaan dan 6,25 procent. Daarnaast zijn de onderhandelaars het oneens over het beleid voor oudere werknemers.

Reageer op dit artikel