nieuws

Tot vijftien jaar geëist voor schietpartij wegrestaurant

Horeca

In hoger beroep zijn opnieuw hoge straffen geëist tegen een vader en zoon uit Oss wegens hun betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in een overvol wegrestaurant langs de A2 in 1999.

Advocaat-generaal M. Roessing-Bakels eiste donderdag 27 juni voor het gerechtshof in Arnhem gevangenisstraffen van respectievelijk twaalf en vijftien jaar tegen de 34-jarige E. van V. (Vlijmen) en zijn 53-jarige vader F. van V. (Vlijmen) wegens moord en poging tot moord.

Bij de schietpartij kwam een 28-jarige man uit Utrecht om het leven en raakte een 24-jarige man zwaargewond. Volgens de aanklager hebben de vader en zoon op 9 augustus 1999 in het drukbezochte wegrestaurant De Lucht bij Bruchem meerdere malen geschoten. De vader en zoon werden in juni vorig jaar door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf en negen jaar cel.

Op verzoek van de verdediging werd in mei een reconstructie gehouden van deze dodelijk schietpartij. Maar volgens het Openbaar Ministerie leverde deze reconstructie geen nieuwe gezichtspunten op.

De bijna vierhonderd bezoekers van het wegrestaurant raakten door de dodelijke schietpartij in grote paniek. ‘Sommige bezoekers stonden buiten met het bestek nog in hun handen omdat ze in wilde paniek naar buiten waren gerend. Anderen waren wanhopig op zoek naar hun familieleden’, zo schetste de aanklager de paniek.

Volgens bezoekers begonnen vader en zoon direct bij binnenkomst te schieten. De vader opende met zijn Uzi meteen het vuur. De zoon schoot met zijn revolver. Een 24-jarige man werd drie keer geraakt, maar wist zich toch nog buiten in een sloot te verbergen. Volgens bezoekers werd de gewonde man achterna gezeten door vader en zoon terwijl ze riepen: ‘Waar is hij, hij moet dood.’

Vader en zoon beroepen zich op psychische overmacht. Twee dagen eerder zouden de slachtoffers hen hebben bedreigd en mishandeld en getracht hebben hen geld af te persen. Maar volgens de aanklager hadden de twee duidelijk een vooropgezet plan. De uitspraak is op 11 juli.

Reageer op dit artikel