nieuws

Uitmarkt viert 25-jarig jubileum

Horeca

De Uitmarkt in Amsterdam is al jaren een begrip onder cultuurliefhebbers. Dit jaar beleeft de nationale opening van het culturele seizoen haar 25e editie en dat wordt gevierd.

De openingsavond op 23 augustus is een terugblik op de afgelopen jaren met optredens van een mix van oud en nieuw talent zoals Acda & De Munnik, Freek de Jonge, Mathilde Santing en Martine Sandifort & Alex Klaasen. Ze worden begeleid door het Metropole Orkest.

De zaterdag staat vooral in het teken van dans en toneel. Op het Museumplein zijn alle dansstijlen te zien, van ballet tot dansorkesten. De andere locatie van de Uitmarkt, het Leidseplein en omgeving, is het middelpunt van theater.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest sluit de Uitmarkt zondagavond 25 augustus af met onder meer een uitvoering van de Ouverture 1812 van Tsjaikovsky onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Yakov Kreizberg. In totaal vinden dit jaar op 28 binnen- en buitenpodia ongeveer 250 voorstellingen plaats.

De Uitmarkt beleefde in 1978 haar debuut op het Leidseplein met een bescheiden informatiemarkt en optredens in hotel Americain en op twee buitenpodia. Begin jaren tachtig verhuisde het evenement naar de Dam en omgeving. In 1986 werd dat ingeruild voor het gebied rond het Muziektheater. Sinds 1988 wordt de Uitmarkt weer regelmatig gehouden op het Museum- en Leidseplein.

Reageer op dit artikel