nieuws

Vakbonden stemmen in met CAO Zuivel

Horeca

De vakbonden hebben ingestemd met de nieuwe CAO voor de zuivelindustrie. FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie zijn na uitgebreide ledenraadplegingen akkoord met het loonbod van de werkgevers. Dat hebben woordvoerders woensdag 13 juni gezegd.

De bonden hadden hun leden geadviseerd akkoord te gaan met een loonsverhoging van 6,75 procent in twee jaar. Ook raadden ze aan de stakingen te beëindigen die sinds maandagmorgen waren uitgebroken in twaalf melkfabrieken. Onder meer in de Friesland Coberco-vestiging in Leeuwarden hadden de bondsbestuurders veel moeite stakers te overtuigen. Sommige leden wilden doorgaan voor 7 procent loonsverhoging.

Het overleg over de CAO-Zuivel was dinsdagavond hervat, onder druk van protesterende melkveehouders. De boeren waren het zat dat hun melk niet werd opgehaald en in de mestput moest verdwijnen. Tijdens het overleg verhoogden de werkgevers hun loonbod van 6,25 naar 6,75 procent in twee jaar.

Werkgeversorganisatie NZO reageert positief op de instemming door de bonden. ‘De huidige problemen zijn hierdoor van de baan. De mouwen worden opgestroopt en we gaan weer aan de slag’, aldus een woordvoerder. Zuivelbedrijf Friesland Coberco verwacht dat alle fabrieken donderdag om 06.00 uur weer in bedrijf zijn. In de enige Campina-vestiging waar is gestaakt, in Tilburg, zijn werknemers woensdag al weer aan de slag gegaan.

Reageer op dit artikel